Sunday, 8 March 2015

Dakwah Tanggungjawab Semua

Sebelum aku menjadi aku yang sekarang; yang berkhidmat untuk rakyat, aku adalah seorang guru tadika. 
'Aik, kau dulu bukan belajar sampai degree ke? Amik course biologi kan? Apsal kau boleh jadik cikgu tadika ni?'
'Alah, cikgu tadika je pun. Bukan susah nak mengajar. Apply pon guna SPM kan?'
'Kau boleh jadik cikgu tadika? Kalau aku jadi kau, aku tak nak. Gaji pon tak bape sen'. 
Itulah yang terjadi kepada segelintir besar masyarakat kita pada hari ini. Apalah salahnya kerja sebagai seorang guru tadika atau prasekolah? Hina sangat ke pekerjaan seorang guru tadika? 

Antara gambaran peranan seorang guru tadika:

Pada awal tahun, saat anak-anak tuan/puan yang baru nak kenal sekolah, baru nak bergaul dengan orang luar, baru nak kenal dunia selain dari dalam rumah dan keluarga, guru tadika itulah yang berhempas pulas memimpin, memeluk dan memujuk anak-anak tuan/puan untuk datang ke sekolah walaupun mereka meraung sekuat-kuat hati dengan harapan tuan/puan mengambil dan membawa mereka pulang ke rumah semula. Ini ayat yang pernah saya guna:

"Boy tak boleh menangis. Nanti girl tengok, malu. Cuba tengok kawan yang lain, tak nangis pon. Ultraman mana ada nangis."
"Nah, ambil colour teacher. Jom kita colour sama-sama. Siapa colour paling cantik, dia pandai. Nanti teacher bagi stickers."
"Its ok. Mama papa tunggu kat luar. Mama papa tak boleh tunggu kat dalam nanti guru besar marah." (Automatik that child akan teringat guru besar cerita Upin Ipin. LOL) 

And for all parents on that time dinasihatkan jangan duduk menebeng kat depan mata anak sebab anak tu ok je kalau tak nampak parents mereka. Kadang-kadang mak bapak tu yang over dan tak sampai hati nak tinggalkan anak mereka kat sekolah terutama sekali kalau terdengar anak tu melalak panggil 'Mama!' 'Papa!". Almaklumlah baru 4 tahun katanya. Kalau dah tahu tak sampai hati, buat apa pergi daftarkan anak sekolah. Buat aje sekolah kat rumah, ajar sendiri. huhuhu... Dari segi pemerhatian aku, anak-anak tu just ambil masa setengah jam je nak bermesra dengan kawan-kawan dia. Paling lama pun seminggu yang aku pernah hadap. Itupun sebab that child terbiasa hidup dengan parents and seorang adik lelaki dia kat rumah. No friends. No playground. That's why la that boy penakut sangat datang sekolah. Rupa-rupanya bila dikaji selidik, memang dia tak biasa bercampur. So siapa yang nak dipersalahkan? Dan bila sampai waktu balik rumah, parents should not make your children waiting for you for a long time. Sebab nanti dia fed up bila tengok kawan-kawan semua dah balik tapi mama papa dia tak sampai-sampai lagi. Nanti esok believe me, dia tak nak pergi sekolah.

After anak-anak dah ok dengan school, dengan environment, anak-anak perlu adapt dengan pelajaran pulak kat sekolah. Macam aku dulu, aku jadi class teacher untuk 4 years. Memang menyanyi menari je la kau kat dalam kelas. hahaha.. Kadang-kadang bercerita dengan anak-anak sambil berlakon supaya anak-anak tertarik dengan perkara yang kita ajar. Yang girls of course suka cerita princess-princess while yang boys memang suka cerita superhero. Tapi ada pengajaran disebalik cerita dan lakonan yang kita reka tu. But then, aku tak galakkan anak-anak murid aku tengok cerita mengarut, khayalan cenggitu sebab those stories buat anak-anak kita kuat berangan nanti. Nanti dia mintak la kat mak bapak dia baju princess la, kasut Elsa la, topeng Ultraman la, beg Boboiboy la. So parents kat rumah, boleh guna pakai skills ni. Jangan dedah sangat anak-anak dengan gadget. Sebab nanti motor skills anak-anak anda akan lambat berbanding anak-anak yang lain. Nanti dia lambat menulis & so on. Nanti korang jugak yang risau "Apsal anak aku ni tak reti menulis. Padahal dah hantar kat sekolah private ni, bayar memahal, tapi tetap gak anak aku tak reti menulis. Mesti cikgu makan gaji buta." Dah cikgu pulak yang kene. Padahal kat rumah maknya yang malas nak layan, bagi alasan kononnya tak reti menyanyi, ayahnya tak reti menari,  jadi nak elakkan anak-anak dari memekak bermain entah apa-apa bersepah kapau rumah so dia bagilah gadget, asalkan anaknya senyap. Sorry parents. Pada aku, that solution is so wrong. Nak anak pandai, kita sama-sama kene grow dengan mereka. Anak-anak akan membesar ikut cara ibu bapa tu mendidik. Kenalkan anak-anak dengan Tuhan, dengan sang Pencipta. Nanti kita akan nampak perubahannya sehinggakan anda sendiri terharu anak-anak anda membesar dengan soleh solehah. Ajar anak-anak takutkan Allah, bukan takut pada hantu jembalang yang tak mampu berbuat apa-apa.

Masa aku jadi guru tadika dulu, aku ada target, hujung tahun anak-anak murid aku mesti kenal semua huruf and numbers. Kalau boleh membaca, itu satu penambahbaikan yang hebat! Tapi aku ada inform parents yang kita jangan mendesak anak-anak untuk menjadi sebijak anak orang lain sebab otak anak-anak yang sedang berkembang, kalau di'push' dengan perkara yang dia kurang minat, nanti stress jadinya budak tu, takut makin tak pandai, dalam erti kata lain, makin 'bebal'. Maaf. Ini bukan makian tapi ini adalah contoh yang paling tepat.

Selain mengajar anak-anak mengenal Allah, solat, mengenal huruf, nombor, membaca dan menulis, ada juga guru tadika yang toilet train anak-anak anda. Anak-anak 4 years saya, berapa kali kencing dalam kelas, berak dalam seluar. Sapa yang kene kemas, guru kelas lah! Apa nak buat? Memang itu gayanya kita nak train anak-anak untuk buang air dalam toilet, bukan dalam seluar lagi. Memang itulah yang kita kene tempuh.  

Seperti biasa, setiap institusi pasti akan ada aktiviti untuk anak-anak merasa buat presentation, berdepan dengan orang ramai. Guru tadika tu jugaklah yang berhempas pulas nak mengajar anak-anak buat persembahan. Kalau yang mendengar kata dan faham bahasa kira ok la jugak tp kalau yang tak reti bahasa tu nak buat macam mana? Lain yang di ajar, lain pulak yang dia buat bila di atas pentas. Anak.... oh anak....

Pada aku kerjaya sebagai seorang guru tadika ini tersangat mencabar. Bukan sahaja berdepan dengan kerenah insan yang baru kenal dunia, malah berdepan dengan sikap ibu bapa yang pelbagai; yang nak anak berjaya dan pandai tapi mereka bergantung 100% pada guru disekolah, sedangkan pada hakikatnya anak-anak berada di rumah lebih lama berbanding di sekolah.


But now, I'm no longer a preschool teacher. Allah send me to RKK Rembau to increase my experience, to improve my patience. 

I'm a PKM under JKM at RKK Rembau. Di sini, pengalamannya lebih mencabar berbanding mengajar di pra-sekolah.. To be continued....

Saturday, 3 January 2015

Tempat Menarik di Melaka Part 1

Salam.

Wah... tiba-tiba terpanggil untuk buat entry ni, sejak dah jadi anak jati Melaka semula. Lepas ni, tak segan dah orang tanya, kat Melaka ape tempat best-best, mana tempat menarik nak pergi.

Selama ni kalau ada member kata, "Minggu depan aku nak datang Melaka, mana tempat best nak pergi kat Melaka?" Aku mesti akan jawab, "Mana ada tempat best kat Melaka ni. Buat sesak Melaka je ko datang sini. Menyemak!" 

Hahaha... Ampun. Maap.

Bukan apa. Aku sendiri tak habis berjalan lagi kat Melaka ni. Memang tak tahu la kan nak elaborate tempat mana yang best kat Melaka ni. hihi

And for the time being, untuk orang yang kuat berangan dan suka kan tempat yang indah untuk photoshoot bagai, di Dataran 1 Malaysia adalah antara tempat yang agak tepat untuk korang pergi. Agak-agak nak fefeeling pergi padang pasir yang pasirnya adalah pasir laut, meh la datang sini. 

Ini adalah jalan masuk ke kawasan yang berpasir berdengung. hahaha
Dari pintu masuk Dataran 1 Malaysia, awak terus je, don't belok-belok. *Oh, 'awak' ye. Memang dari awalnya korang tak nampak apa-apa. Tapi semakin korang ke hadapan, semakin korang dekat dengan padang pasir berdengung tu. 






Dari sini, korang parking kereta dan jalanlah kaki seluas mata memandang tu ha... hahaha... klu naik Hilux or other types of 4x4 punya kereta, boleh la tempuh ke depan lagi tapi time ni aku naik Kelisa je so parking jauh sikit sebab taknak tayar kereta terbenam dalam pasir yang dalam tu. Jenuh nak menolak kalau termasuk. Pandai-pandailah cari jalan yang rata dan keras untuk lalu dan park kereta. Dah sampai dekat timbunan pasir tu, so kau bolehlah fefeeling bergambar kat padang pasir.

Ada lagi pasir yang lebih tinggi tapi aku tak berani naik sebab aku takut tinggi.
Tengok belakang tu. Timbunan pasir yang lebih tinggi dari yang aku naik. Gua gayat.
Spa pasir laut
Lebih segar dan nyaman selepas buat spa dengan pasir. Kau dah kenapa? Nak penyepak? haha...



Riadah paling afdhal kat situ. Main pasir sampai masuk mata. Padan muka.
Tapi yang aku paling suka, tempat tu berlatarbelakangkan laut! Pusing ke kiri dan kanan, ko boleh dapat latarbelakang bangunan umpama ko nampak Singapore! haha...Over. 

Laut dibawah, aku di atas. Boleh memancing kat situ kepada sesiapa yang minat memancing tapi ikan apa yang bakal dapat, aku tak pasti.

Yang ni view dari kanan kawasan tu. Saya yang melaporkan; kak long kawasan dari Dataran 1 Malaysia.

Oh satu lagi aku lupa ingatkan. Bawalah payung sebelum hujan. hahaha.. Bukan untuk hujan tapi untuk menghalang kepanasan yang menggelegak. Mahu sunburn jadinya kulit kau nanti nak....

Okbai.

To be continue...


Saturday, 23 August 2014

Pray for Gaza

Salam A'laik.

I'm a teacher. And I want to show you this.
Meleleh air mata mendengar pengalaman beliau.

Ya Allah, tempatkanlah kami di syurgaMu.
Wahai sahabat Gaza, syurga menanti kalian.

Tuesday, 29 July 2014

Salam Aidilfitri

Baru perasan entry lepas tak ada title. Lantak la... kikiki

Yang mahal tak semestinya bagus dan yang bagus tak semestinya mahal. 
Aku minat shopping. And I know majoriti perempuan normal dalam dunia ni suka shopping. Perempuan yang tak suka shopping tu sangat special and satu dalam seribu. Tahniah atas sifat anda kerana anda seorang penjimat tegar.

Yes! Aku minat gila shopping tapi shopping-shopping aku pon, ada moodnya jugak. Kalau Encik Dato' F ajak keluar and bermurah hati konon-konon nak belanja, if mood aku nak shopping tu takde, means balik tu memang aku akan balik dengan perut je berisi, barangnya takde. hihihi.. Encik Dato' F memang tidak pernah mengecewakan.

Seminggu sebelum raya, Encik Dato' F beriya-iya ajak shopping. Sebabnya dia tengok kasut aku dah macam pencacai kilang plastik. Astaghfirullah. Mana taknya.. Kasut tu dulu aku beli 3 tahun yang lepas dengan harga RM29.90. Tu la kasut jalan-jalan pergi dating, tu la kasut yang aku pakai pergi kerja, pokok pangkalnya memang tu je la kasut yang aku pakai kalau keluar rumah sebabnya kasut tu selesa walaupun harganya murah. Memang rasa berbaloi sangat beli kasut tu. Kasut tu aku beli kat kedai kasut Hoover Muar. Dan kau tau, sepanjang seminggu sebelum raya tu, Encik Dato' F tak dapat pon nak belikan aku kasut sebabnya belum sampai mood aku untuk beli kasut dan aku sangat cerewet sebenarnya kalau nak beli kasut. hihi... betapa bersabarnya dia. Dari Mahkota Parade ke Dataran Pahlawan. Dari Aeon Jusco ke Tesco. Last-last 3 hari sebelum raya, baru mood aku nak beli kasut tu muncul dalam nafsu. Encik Dato' F pon terkedek-kedek la datang tempat kerja aku, tolong bawakkan pergi beli kasut. Alah... kat Keluargaku je pun, betul-betul sebelah tempat kerja. And at last, jumpa kasut yang aku berkenan. Tq la Encik Dato' F.

Bukan nak kata apa. Kita perlu Bijak Membeli Menang Memakai. Tak kesah barang tu murah or mahal, asalkan tidak berlaku pembaziran, that's perfect!

Last but not least, Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Kenapa mata nampak sepet sebelah?

Sunday, 27 July 2014

Jalan berlenggang, songkoknya mereng,
Sudahlah mereng sayang tersenyum pula...

Acececeyyy... kemain nyenyanyi... 
Nak tunjuk braces dengan harapan kawan-kawan aku tak terkejut bila jumpa raya nanti. ekeke...


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI! MAAF ZAHIR DAN BATIN YE :-)

Sunday, 1 June 2014

Melayu vs Omputih

Oh, hai!!! Lame benau rasenye aku x update blog. Sumpah tak sempat. Huhu...

Beberapa minggu yang lalu, aku baru balik dari Langkawi, having short vacation with my family. Well, Langkawi kalau pergi setakat 2 hari memang tak cukup. Dengan aktiviti bershopping yang sampai 7 8 kali, dengan nak pergi pantai-pantai konon nak gelapkan kulit lagi. Mana sempat pergi setakat 2 hari. 

Actually bukan nak cerita pasal pergi berapa hari, tapi nak cerita perangai orang Melayu versus Omputih. Hehe.. Dalam babak kali ni, orang melayu tu pembawa wataknya adalah aku dan bapak aku and omputih tu adalah sepasang couple tua yang sangat sweet. Dieorang tu pelancong gak macam kami. muehehehe.. Tragedi ni terjadi di Pantai Chenang. 

Can you see the two people on the right side of this picture? Ha...tu la pelakon omputih.


Pantai Chenang sangat cantik,okeh! Kalau kat Melaka, pantainya aku dah biasa tengok tapi pantai kat area sini, superb punya cantik. Subhanallah!

Selain daripada pemandangan yang indah yang menarik perhatian pelancong, ada satu sukan air kat sini yang lebih dikenali sebagai Parasailing. Menarik woo... Fly fly in the sky..

Nak dipendekkan cerita, ada sepasang husband and wife from Arab Saudi, nak main natang ni.

Eleh eleh eleh.. kengkonon dengar taklimat la tu





Sekali dah bergerak, habis berkembur pasir dengan air laut daaaa... kau tengok pasir yang kat gambar belah kiri. Tu hasil kemburan pak arab and bini dia. Sumpah time ni aku gelak giler babeng. Memang tak boleh tahan. Yang uncle and aunty mat saleh yang duk kat tepi aku, aku dengar dieorang gelak 3 kali sedak je, HAHAHA tapi aku dengan bapak aku, HAHAHAHAHAHAHAHAHA then sambung lagi HAHAHAHAHAHAHAHA then lagi HAHAHAHAHAHAHAHA sampai dah masuk kereta pon still gelak tak abes sebab geli hati. Kau nampak tak kat situ perangai orang Melayu cam mana? Perangai omputih cam mana... 

HAHAHAHAHAHAHA ok sambung gelak... 

PEACE NO WAR yer pak arab and wife! hihihi

Wednesday, 2 October 2013

Up to me!

Well, well, well... Sekian lama dunia blog aku biarkan sepi. Bukan apa, x sempat nk online utk update blog. As usual, kalau nak update mesti kene ada idea yang menawan, baru la dapat update dengan cerianya. 

Dua bulan belakangan ni aku busy dengan kerja kat Kotra Pharma as Stability Executive. Masih tak berjaya nak coop dengan environment pekerjaan yang aku kerja ni. At last, aku buat keputusan untuk berhenti kerja.. haha... orang lain susah payah menganggur cari keje, aku berhenti sesuka hati jer. Sebelum semuanya jadi lebih parah, it's better I quit kan? Trying to find another job yang suit dengan jiwa aku yang lemah gemalai ni... hoho... Next job, please come to mama :)

I'm just love the scenary behind. Have to sepetkan mata because of the shining from the sun. 

Aku sukakan ketenangan. Mungkin tu la satu2nya sebab pabila aku tegar buat keputusan untuk berhenti kerja kat tempat lama. Hati aku tak tenang, tension memanjang sampai emosi terganggu (tapi tak sampai kene jmpe psikatri). Jadi aku pun buatla keputusan untuk apply keje lain as a teacher under JAIM. Tapi just jadi guru ganti je pon.. Boleh penuhkan ruangan kat dalam resume untuk peluang pekerjaan. Haha.. 

Pada aku, berkomunikasi dan bekerja dengan orang dewasa ni agak payah sikit sebab masing-masing ada akal dan perangai tersendiri. Kalau bekerja dengan mesin, mungkin lebih tenang emosi berbanding bekerja dengan manusia dewasa. Jadi, aku pun mencuba nasib. Wish me luck! Hohoho...