Monday, 21 February 2011

Adelaide in memory...

korang sume tau x Adelaide tu ape? pe menatang tu sebenarnye? mle2 ak pun xtau pe menatang Adelaide tu? tp stlh d beritahu oleh ayhku trsayang yg Adelaide tu adalah sebuah tempat di Australia, bru la ak tau....
kini kusedar betapa kurangnye pengetahuan ak pasal geografi ni.....menyesal pulak x amik subjek tu time SPM dlu...hukhukhuk...rugi2....

rezeki tu ade d mne2 kan...kadang2 datang dalam keadaan yg x d jangka2...sape sangke....ak yg bljr x bpe nk hebat ni pun dapat g overseas dgn menyandang jawatan as student UPM.. mmg trsangatla brsyukur....ak g ni pun sbb ak join MTM kolej (hostel) ak... under MOBILITY PROGRAMME....sesiape pun leh apply...kne aktif kat uni n pointer kne 3.0 n above....sng je kan....so pasni mne2 student uni kat m'sia ni yg brmnt, leh la apply kat BHEP korang....juz uat paperwork then anta kat BHEP....once dh approve, korg leh la prgi....tmbg prgi blk d tggung uni ++ duit poket tuk korg RM1000...tp penginapan n sgle bgai yg brkaitan, korg kne setel sndiri k.....dr cnila timbulnye pengalaman yg sgt brharga...

pe ak melalut ni...pnjg pulak intronye...sbnrnye ak bkn nk cite pasal mobility programme ni, ak nk cite pasal pengalaman ak g oversea 4 the 1st time...1st time naik aeroplane...1st time g toilet awam yg xde air....1st time g sesuatu tmpt yg x wujud masjid...1st time solat kat kaki 5....pokok pangkalnye everything sgt janggal utk ak...

Adelaide adlh sebuah negeri kat selatan Australia...korg leh Google la klu korg xcye...Adelaide ni sgt2 beza ngan Kuala Lumpur...x busy langsung...tenang n aman je tmpt ni...mse ak naik flight Singapore Airlines tu ade sorg pramugari tu kate yg Adelaide adlh tmpt yg tenang....ble aku smpai sne bru ak tau sbb pe tenang....sbb Adelaide adlh negeri yg rmai org tua2...hahaha...xkn la dh tua2 pun nk uat jenayah kan....ade je org muda yg nakal2 ni cme org kat sne sgt2 mnjge etika dieorg....juz 2 3 org je yg ak dgr mencarut2 n segale bagai... even dieorg tu non-muslim n amalkn gaye hdup org barat, manner dieorg sgt2 la bgus...lbh bgus dr kte as muslim...bknla niat ht nk mengagung2kn mat salleh tp sbg renungan tuk kte org melayu m'sia yg agama rasminya islam tuk mncontohi pe yg bek yg mrke lkukn.....x slh kn??? cme jgn smpai trpesong akidah la....

ISMA adlh sebuah organisasi islam m'sia kat Australia tu...group ak byk d bntu oleh ISMA ni....thanks to Abg Faruq n the geng....jasa korg sume sgt2 la d hrgai...klu xde korg, xtau la mne kteorg nk tggl....gak2 nye bwh jmbatan kot....nk cri mknn halal kat cni xla ssh mne pun...de je....cme xde cop halal tu je la.....majoriti mknn kat cni xde animal effects..so kte blh la mkn..but korg kne tye gak kat tuan kedai klu korg nk bli coklat ke, kopi ke, aiskrim ke.....xpun tgk la ingredients kat blkg tu.....as kslmtan tuk kte as muslim la kan...mknn tu kan jd darah daging kte...tp yakin je ngan pe yg kte mkn tu...insyaallah xde pape...tp tu pun after korg tgk ingredients die la....jgnla korg dh nmpk trg2an yg tu xhalal, korg yakin n tetap gak kate yg tu halal....pe kejadahnye tu??? tu sengal nmenye...pijak laju2 kang tau la....oppssss....trgarang la pulak...

kat sne ak ngan geng2 ak yg ladies duk 1 umah....bsr sgt umah tu.....sgt2 selesa.....pagar umah2 kat ctu majoritinye setinggi pinggang kite je....kaki mat salleh kan pnjg2..leh je la klu org luar nk msuk pun...pintu pagar kteorg brkunci pun tidak, tp yg peliknye,mmg x perlu risaula tntg kecurian kat ctu....mcm mmg xkn trjadi je jenayah rompakan n sgle bagai yg mengarut tu......klu kat m'sia tu, entahla.......xtau nk ckp cm ne perangai org m'sia ni...pelik gaban....


  ni la umah tmpt ak dduk tu.....miss itu umah...

               tu.....tgk tu....btl kn pgr die rndh jer.....paras pinggang sy yg rendah ini...


kat sekeliling umah kteorg tu de byk pokok buah-buahan....kteorg trjdi sakai jap....sbb pe??? sbb sgt excited tgk pokok limau mandarin, pokok walnut, pokok peach, pokok anggur...huh!!! mmg best! dpt mkn free je.....x perlu nk g kedai bli buah ni sume.....kat blkg umah pun ade....huhu...sgt2 menikmati pmberian tuhan....

                                                                                                        oppss...sorry...time ni trjd sakai jap...


                                          inilah buah limau mandarinnye....

                              ini namanya buah peach.....sedap wuuuuuu............

                                             ni buah anngur kat blkg umah....

ok....ckup tuk umah tmpt ak stay tu..kte cite tntg tmpt2 menarik yg ak sempat g n aktiviti2 gaban yg ak sempat uat kat Adelaide tu ae....



picture kat atas tu adlh  salah 1 pntai kat Adelaide...Goolwa Beach.... nice view of it....kteorg g cni sbb nk tangkap cockles.....byk sgt kteorg dpt...then after dh tangkap tu leh la bwk blk umah utk d msk n d mkn....klu nk mkn cm tu pun blh....huhuhu...free je....xperlu byr pape...cme aktiviti kidnapped cockles kat cni de kawalannye....kte x leh amik cockles ikut ske2 ht kte.....dh tgkp, kne ukur dlu....klu kck, kne lpskn blk....biarkn yg kck2 tu hdup....yg kte blh bwk blk tu mak2 cockles n ayh2 cockles je...yg dh bsr2....so kte kne biarkn ank2 cookles yg kck2 tu tuk truskn hdup as yatim piatu....hukhukhuk..

tgk blkg tu......cntik kan view die....shayer shuker.....


adoi......byk btl nk cite sbnrnye maka akn pnjg berjela la entry ni yer......the next day nyer kteorg g city adelaide lak......tourist guide kteorg is abg fikri( krik krik)...hehehehe.....sbb pe kteorg g city??? sbb kteorg nk g tgk2 uni of adelaide...uni tu kat dlm city tau.....klu ak la stdy kat ctu, mau stiap hr kelas ak kat shopping2 complex tu jer...

 ni antara kedai mkn halal kat sne....the owner is 'mlyu kte'.......kelate mari...mmg tabik ar org pntai timur ni....g mne2 pun, dieorg tetap wujud...
 brlatar blkgkn shopping complex yg horror gell best ble msuk...tp mahal....hehehe

 hat kat kedai blkg tu comel2 tp mahal2.....sedey.....x dpt bli....
trsopan la pulak kan...sbnrnye malu ngan org yg snap kn pic ni.....krik krik...

 anim sibok nk brgmbr ngan ak....cehhh...
 ni adlh bridge yg menyambungkn uni of adelaide ngan park kat ctu.....siyes nice view...

slh 1 church kat sne.....rndu kat masjid...siyes...
emm........sebut pasal masjid kan aku teringat pengalaman ak solat kat tepi jalan time kat sne....siyes hiba hati ak ble ingatkan semula kenangan tu...kat sne payah sgt nk cri masjid..so klu kami kuar, kami solat je kat tepi2 jalan...takut gak sbnrnye...mne tau tbe2 tgh soolat, de orang tembak klpe ke kan.....hukhukhuk..mmg mati syahid ak....jmpe d syurge ye....hehehe
proceed........pic kat bwh ni adlh antara pic yg ak sempat snap time kat uni of adelaide...








No comments: