Wednesday, 23 March 2011

final exam coming soon!!!!

wuuu~~~ hello guys....
exam...exam...exam.....normal la tu kan untuk manusia yang bergelar pelajar. memang x dapat lari dari exam. 
kat sini tiba-tiba aku terasa nak kongsi tips-tips nk duduki exam. aku petik, aku ciplak dari Dr. Tengku Asmadi Tengku Ahmad, seorang pakar motivasi dan pemilik MAP Training & Consultancy Sdn. Bhd. kita kongsi yer... ni bukan ciplak semata-mata....


1) kita x bolah panik....
 jangan gabra....rileks2 sudah... tp kadang2 aku pun nervous gak....sejuk kaki tangan...


2) kita kena buat banyak latih tubi dan ujian simulasi...
 tujuan buat latih tubi ni untuk uji kehebatan, kemantapan kita berkenaan dengan pemahaman kita terhadap pelajaran tu....yesss!!!! aku ngaku...yang ni aku dh kurang buat now...x tau nk buat latih tubi pe....sbb aku amik kos biology so keje aku just menghafal je la....hehehe


3)buat nota ringkas...tapi kene padat...
dalam nota tu mesti korang tules hint2 yang korang sendiri leh senang ingat...nota ringkas tu tujuan dia untuk kita senang nak bawa g mane2....korang tunggu bas, LRT, tunggu pkck teksi, tunggu kawan2 g toilet pun korang leh bace nota ringkas tu....at least x buang masa kan... tapi actually aku sendiri malas nk uat nota ringkas....aku lebih suka baca buku yang tebal2 tu....klu bce nota, mesti rase ade je info len yang aku tertinggal....and lagi 1 kelemahan aku ni, aku selalu stdy last2 minute....ngeh~~~


4) korang kene tidur dan rehat cukup2...
yang ni aku suka....hehehehe....tp jangan sampai terlebih tidur ye....untuk orang yang dh dewasa cm kita ni, 8 jam dh cukup untuk kita tidur....xmo lebih2...nnt penyakit lak yang datang....


5) makan makanan yang sihat dan seimbang
jangan makan makanan yang de kafein byk tau....sebab kita akan jadi susah nak tidur...bila susah nak tidur, kita akan ngantuk masa dalam kuliah...tumpuan kita dalam kelas pun akan jadi kurang...


6) bijak kawal emosi
kalau boleh elakkan perkara-perkara yang leh timbulkan masalah dalm hidup kita...elakkan konflik...sebab bende tu sume leh kacau emosi...


7) banyakkan berdoa dan jangan tinggal solat...
ni yang paling utama...kita perlu utamakan Allah untuk berjaya dalam hidup kita....jangan sekali2 kita lupakan Allah...sebab dia yang menentukan segalanya...




selamat study yer kawan2!!!

No comments: