Sunday, 19 June 2011

Hug N Kiss 4 My DaDdy...

Today is Father's Day... I dedicate million of loves, kisses that flying without wings to my lovely father, En. Mohamad bin Salim. He is the awesome guy. I love him so much...ceh nyampah speaking-speaking ni....cakap Malay sudah....Bajet!

to my luvly daddy...
Nurul syg ayh sgt2. sampai nurul mati pun, takkan ada insan lain yang mampu untuk ganti tempat ayah.you are the best gift from Allah to me beside mom. kalau tak ada ayah, Nurul tak sampai ke tahap ni. 
Tanpa ayah yang gigih cari nafkah untuk kami sekeluarga, mungkin Nurul tak mampu untuk membesar & jadi seperti sekarang ni. 
Tanpa ayah, Nurul mungkin bukan seorang manusia yang bergelar pelajar...ayah la yang bayar yuran sekolah...ayah la yang bagi duit makan time rehat...ayah la yang hantar & jemput Nurul time sekolah dulu...ayah la yang datang support kalau Nurul involve dalam apa-apa pertandingan... ayah la yang teman Nurul ambil keputusan exam...really missed that moment, dad......... ayah yang selalu tanya soklan membunuh dengan nada tegas macam kita ni penjenayah yang paling dikehendaki kalau kita ada buat salah apa-apa @ dapat result exam cam hampeh...
tanpa ayah, Nurul mungkin tak masuk u. Ayah la yang gigih cari duit untuk biaya pembelajaran Nurul selama ni... Ayah la yang tolong isi form PTPTN & printkan semua dokumen berkaitan....ayahla yang isikan form UPU & matrik dulu sampai Nurul berjaya masuk matrik & uni...ayah kata 'bukan ayah tak nak anak ayah berdikari cuma ayah tak nak anak ayah rasa susah'... masyaallah...betapa beruntungnya aku dapat bapa sebegini mulia....
Ayah selalu ingatkan Nurul supaya jangan tinggal solat. ayah selalu cakap, 'lupa ayah tak apa tapi jangan lupa Allah'...even ayah cakap cam tu, Nurul tak pernah lupa mak ayah walau sesaat pun....ayah & mak selalu ada dalam doa Nurul. 
dulu time Nurul masih baby, ayah la yang selalu jaga Nurul waktu malam sebab Nurul jenis yang berjaga malam & asyik menangis je.....(ni mak yang cite)...Nurul sangat terharu....dari kecil sampai la sekarang ni, ayah sabar layan kerenah Nurul...
kat rumah, orang yang paling banyak menyakat & menyakitkan hati, adalah ayah....mungkin dengan cara tu ayah tunjukkan kasih sayang ayah pada kami.....ayah tak pandai jiwang-jiwang.....huhuhuhuhu...syg my dad...
Ayah selalu belikan apa saja yang Nurul nak...ingat lagi masa umur Nurul 16 tahun, ayah selalu belikan baju & barang-barang yang comel yang berwarna pink untuk Nurul sebab ayah tahu tu my favourite colour...until now even pink bukan lagi my favourite colour, tapi ayah tetap gak belikan yang warna pink...dah cakap jangan beli yang warna pink lagi, ayah tetap belikan gak...maybe ayah missed that moment, right... sob sob sob........
kalau ayah terdengar Nurul cakap Nurul nak makan tu la, ini la, petang tu pas balik keje mesti ayah belikan pe yang Nurul nak makan tu.....sedihnya bila ingat balik pengorbanan ayah pada Nurul....

kalau dihitung kira, manusia yang paling banyak berjasa dalam hidup Nurul mesti ayah, kan... & kalau boleh diberi award, mesti yang dapat award tu adalah ayah....


thanks ayah sebab dah membahagiakan hidup kita sekeluarga. pengorbanan ayah tersangat la Nurul hargai... doa Nurul sentiasa mengiringi ayah, kemana pun ayah pergi...semoga ayah dirahmati & diberkati Allah selalam-lamanya... Ayah adalah bapa yang terbaik untuk Nurul...


love you dad...XOXO





Thursday, 9 June 2011

apa nak jadi dengan manusia sekarang?

Semalam aku terbaca kat Metro berkenaan dengan kes driver bas hampir merogol seorang penumpangnya... terkezutttt..tambah menakutkan lagi kejadian tu berlaku dalam bas dari KL-Melaka..... tau tak aku selalu jadi penumpang bas-bas dari KL-Melaka? siryes buat aku takut... after this memang aku kene belajar everything tentang mempertahankan diri....dah la kes simbah asid x setel-setel kat area KL ni ditambah lagi dengan kes-kes cm ni...menyampahla! kenapa kaum lelaki sanggup buat cam ni kat perempuan ha??? tak kesian ke? kamu manusia, kami pun manusia.......bertimbang rasa la sikit...... mungkin perempuan pernah buat tak elok pada kamu tapi kamu tak perlu untuk balas yang tak elok jugak.....pada orang yang tak bersalah lak tu....

buat la baik sesama manusia, nescaya Tuhan akan membalas yang baik pada kamu...kalau kita punyai pegangan hidup, kita tak mungkin sanggup untuk menyakiti sesiapapun.....sebab kita tahu, Tuhan ada untuk membalas segalanya..... 

ini peringatan buat semua manusia lelaki dan perempuan muslim.....setiap kali berasa diri dalam keadaan terancam dan bahaya, susah dan payah, sedih yang tak tertanggung, cubalah baca ayat kursi dengan penuh ikhlas.....walaupun kita tak pasti maknanya namun keikhlasan kita memohon pada Allah tu juga penting..... bacalah dengan khusyuk, ikhlas memohon pada Allah...insyaallah Allah bantu... aku berkongsi ilmu ini setelah aku melihat keberkesanannya sendiri....setiap kali susah, Allah lah yang membantu......after that, jangan lupa ucap syukur padaNya..........




p/s: amalkan ye.......peace no war

thanks for reading....