Friday, 30 September 2011

fresh!!!

yesss! ini fresh dari ladang. baru abes kelas animal fisiologi.....actually menyampah dengan kelas hari jumaat petang...tapi disebabkan kelas ni langsung tak membosankan, aku dengan penuh semangat dan gigihnya pergi ke kelas tersebut.(ayat x boleh blah)
straight to the point sebab aku ada banyak keje len nak kene setelkan...seperti hari-hari lain, kelas Dr. Meena pasti akan banyak input yang kami dapat.....thats why la aku sangat berkobar-kobar nak g kelas dia....sebab best! dia pandai sangat attract student...sayang Dr.!!! hari kami belajar tentang Nervous System...salah satu system dalam badan yang aku admire.....love you nervous system!


siapa antara korang yang pernah mengidap penyakit migrain, x kesah la tahap nazak ke ape kan tapi korang tau tak pe puncenya migrain tu?????
PUNCANYA:

1. stress....
aiyoyo....jangan stress2 la kakak, abang....chill kan diri tu....x payah nak serabut fikir masalah hidup korang yang lastly akan terselesai gak akhirnye.....tu la bukti Allah berkuasa.....macam mana besar pun masalah yang korang hadapi, last2 korang tengok, 'eh????dah selesai masalah aku rupenye'..ha....korang pasan x???
bende tu la yang selalu terjadi kat aku....punye la hari ni ade masalah gedabak besar datang dalam hidup kan......nangis segala bagai sampai bengkak2 mate.....tengok2 sok lusa, ok dah....konklusinye d sini, kita tak payah nak fikirkan sangat masalah yang datang dalam hidup ni....
pernah tak korang terfikir kenapa perempuan lebih cepat tua dari lelaki??? nah.....ni lah jawapannya...perempuan lebih cenderung untuk memikirkan masalah sedalam-dalamnya sedang para lelaki kalau de masalah pape, dieorang rilex jer......

2. pemakanan
kadang-kadang kita tak perasan yang cara pemakanan kita salah....kita suka makan coklat sedangkan coklat tu la antara penyumbang kepada penyakit migrain ni.....memang tak dinafikan yang coklat turut mengandungi khasiat semula jadinya yang tersendiri namun kita perlu mengawal cara pemakanan kita. kurangnya pengambilan vitamin dalam pemakanan juga adalah salah 1 penyebab kepada penyakit ini (ceh! ayat bajet macam ahli falsafah)


3. terdedah kepada excessive light
kebanyakkan perempuan suka sangat tidur dengan lampu terbuka.....alasannya, takut.....
tahu tak kawan2, tidur dibawah sinaran lampu tu tak elok???? otak kita tak cukup rehat sebabnya badan kita masih terima cahaya like kita still berjaga....beside tidur dengan lampu terbuka, duduk depan fon+lappy+pape je yg mampu mengeluarkan light jugak mampu buatkan korang kena migrain....kesian mata korang wei....


4. too much sleep
omjayyy....yang ni kadang-kadang aku buat jugak....astaghfirullah..... 
jangan terlebih tidur sebab effectnya akan buat badan kita lemah and jadi lebih letih berbanding tidur selama 7 or 8 jam je.... for your info, tidur yang berkualiti adalah apabila kita tidur tanpa gangguan sebarang mimpi... pergh! aku dah lama tak dapat tidur yang berkualiti.....


dah tahu puncanya so mai lah kita sama2 membendung daripada melakukan perkara2 di atas....... ceh! kene muhasabah diri gak ni......tapi alhamdulillah sepanjang hidup aku, aku belum pernah lagi kene migrain.......
sayangilah diri dan NERVOUS SYSTEM anda...... chill!



Saturday, 24 September 2011

kalau mati, kempunan......

perut aku cakap: aku lapar!!!
tekak aku berkate: wei, aku nak makan kep c ar......lame dah x makan...jom jom jom
kaki aku lak berkate: malas dowh nak gerak....
then tangan aku berkate: ceh....sape yang nak kuarkan wet g beli kep c ni????


*aku lak berkate: yessss tangan. ko memang si kedekut yang hebat....save sikit wet aku*

Tuesday, 20 September 2011

input yay!

banyak benda baru aku belajar semalam.... masuk kelas Dr. Hishamuddin, aku tertarik tentang satu statement dia berkenaan dengan lemahnya daya ingatan pelajar Malaysia. Memang tak dapat nak dinafikan la, aku adalah salah seorang pelajar yang mengalami penyakit serius tu...Kenapa boleh jadi cam tu??? agak-agak korang, benda apa yang menjadi penyumbang kepada lemahnya daya ingatan kita....

tak sangka aku, rupanya ubat gigi berflourida yang kemain best aku pakai tetiap hari tu, merupakan salah 1 penyumbang kepada lemahnya daya ingatan kat kepala otak aku ni....
so after abes ubat gigi tu nanti (kene abeskan jugak sebab tak nak membazir), then aku nak cari ubat gigi lain yang tanpa fluorida...contohnya ubat gigi kayu sugi.

selain ganti ubat gigi, korang kene tingkatkan pengambilan makanan yang ber'iodine'. contohnya kerang, seaweed....nak tahu lagi, korang google la sendiri... pakcik google sentiasa boleh membantu.

sapa-sapa yang susah sangat nak tidur malam, Dr. Hishamuddin tu kata korang try amek langkah-langkah ni:

1. kurangkan minum kopi @ teh.....
2. kurangkan watch computer, tv, psp, ps2, fon terutamanya waktu malam......sebab benda-benda tu semua mampu 'upset'kan our penil gland (yang kat dalam mata tu)
3. jangan tidur during the day.....sebab tu mampu mengganggu tahap kemampuan korang nak tidur pada waktu malam......

*baca-baca dan try amalkan*

Sunday, 18 September 2011

~silap hari~

tepat jam 6.45 pagi. aku tergopoh-gapah bangun tido sebab kelas kol 8 pagi. siap mndi n solat subuh sume, aku nak g iron baju....then rumate aku tanye, "ko nak g mane hari ni??pagi2 lg dah iron baju..."
dlm ht aku, "oh damn!!!!!!!" Aku baru teringat yang hari ni hari ahad. pehal aku boleh tersilap hari ni? mungkin sebab cuti lama sangat.....ke sebab aku excited nak g kelas sem ni... *wink wink* Oh, itu tak mungkin. hahaha

Tuesday, 13 September 2011

gelak manyak manyak

12 September 2011...
Aku dah bergelar pelajar tahun 3 kat UPM ni....
perkara pertama yang aku buat, gelakkan junior sebab berpakaian skema g kelas...
si ladies berbaju kurung, itu masih boleh diterima pakai 
tapi yang si lelaki, berbaju kemeja, bertali leher... kemain encem lagi...hahahaha...
fine! aku senior yang jahat...ngeh.....
ADE AKU KESAH???