Friday, 16 December 2011

LET WE GAIN CALCIUM!!!

Wah...macam buat iklan susu lembu.

Tiba-tiba hari ni terbuka pintu hati untuk buat entry kesihatan lagi seperti mana entry-entry yang telah lama berlalu begitu saja umpama bayu lembut yang membuai pipi... pipi? tak ada kene mengena...

Kalsium atau calcium...  
Bila sebut pasal Kalsium, perkara pertama sekali yang terlintas dalam fikiran dan akal waras kita pastinya susu... thats the simple source yang paling mudah untuk dapatkan kalsium. 
yaww... susu? I really hate milk... Since my primary school till the last day i'm studying at school, I had forced by my mom to drink a glass of milk during breakfast... everyday, you know....huh! I really hate it... you know why? After 10 to 15 minutes, my stomach will feel so badly hurt... like wanna be BE*AK..feel like wanna to throw away all sorts of feces that situated on my lovely colon.. hate it!  Mana tak bencinya. Penat gosok baju sekolah bagi licin. Tiba-tiba terasa nak membuang lak... tak kan ke komot balik baju tu nanti. menyampah... tapi kalau tak minum takut mak aku marah. sigh...

Then, time aku study kat matrik, aku telah membuang 100% susu daripada hidup aku. Almaklumlah...dah tak duduk dengan mak..Boleh la buat kepala sendiri. Kononnya la kan... Tapi masa tu terlalu banyak iklan kat Tv berkenaan dengan susu.. Anlene la... Anmum la.. Anmum??? whatever... tapi aku still buat tak tahu je...
Ditakdirkan Tuhan, aku terkena sakit gigi...you know toothache? oh my God! Tuhan saja yang tahu azab aku time tu. Sampai bengkak-bengkak pipi kau tau.... Then terus teringat mak aku pesan. Minum susu banyak-banyak... sebab tu je sumber kalsium yang untuk gigi and tulang kau. Konon-konon mak feel like a doktor la tu kan.. Perasan je mak aku. 
Tapi apa yang mak aku cakap tu betul wei.... Aku tak berani jumpa doktor gigi... Siryesly... then aku pun buat la treatment on my own semata-mata untuk hilangkan sakit gigi tu..

1. Setiap kali selepas makan, aku akan gosok gigi. Lebihkan menggosok kat tempat sakit tu. 
2. Rajinkan diri untuk kumur Listerine. Cool beb rasa Listerine tu... kesakitan mengajar erti kehidupan.. ahakss..
3. Kalau aku rajin, aku kumur jugak dengan air garam.. Tapi yang ni macam tak berkesan sangat kat aku. Mungkin rawatan tradisional tak sesuai untuk tubuh badan aku. ahha... statement biol...
4. Bila kumur dengan air garam tak berkesan, aku pun letak je secubit garam kat gigi yang sakit tu... Siryess marvellous feeling die. 

Pada suatu pagi yang hening, aku bangun je dari tidur, aku dah tak rasa sakit gigi lagi... adakah eksperiment yang aku buat ke atas diri aku tu berjaya ataupun bakteria tu dah muak nak duduk kat gigi aku... aku pun tak tahu la... yang penting, gigi aku dah sembuh!!!

Now, I had change! 

Everyday in my life, I will make sure that I had take at least 2 glasses of milk. 1 glass during breakfast and another glass before I'm going to sleep and meet up with Mr. Dream boom boom... If aku malas nak masak air panas, aku just beli je air kotak susu Dutch Lady Full Cream... Aku tak suka minum yang low fat sebab aku nak tambah lemak dalam badanku yang kurang lemak ni...

Kenapa aku berubah? Sebab aku dah realise tentang kebaikannya kalsium untuk tubuh badan kita. Banyak...sangat banyak fungsi kalsium ni sebenarnya tapi aku malas nak tulis banyak-banyak. aku nak kongsi 5 jer...

1. Kalsium sangat berguna untuk pembentukan tulang dan gigi. even kanak-kanak pun tahu. Sapa nak tinggi, makanlah makanan yang mengandungi sumber kalsium yang mantap.
2. Kalsium dapat mengurangkan risiko penyakit-penyakit yang berbahaya seperti strok, diabetes, osteoporosis, tekanan darah rendah @ tinggi.
3. If anda terluka, kalsium lah yang akan membantu dalam menyembuhkan luka. kalsium akan bekerjasama dengan platelet untuk membekukan darah dari terus mengalir dan menghentikan luka. if not, kuman akan berinteraksi dengan luka tersebut... (berinteraksi katanya)
4. Kalsium juga memainkan peranan penting terhadap pergerakan otot dalam badan kita sebabnya kalsium terlibat dalam pembentukan tenaga yang digunakan oleh otot untuk menggerakkan badan kita ni. if not, badan kita hanya mampu bergerak secara longlai.... (boleh la jugak kan as long as kau penari)
5. Untuk dapatkan kulit yang sihat, banyakkan pengambilan kalsium terutamanya mereka yang mengalami kulit kering, pecah-pecah....

Some people did not really like milk sepertimana aku dulu di zaman kegelapan... They may feel queasiness... i don't know why. But for me, the feeling of being queasiness is come from your mind set actually. Drink milk is such a  cool hobby, you know...yeah... cool!

Selain daripada susu, banyak lagi sumber kalsium yang boleh kita peroleh sebab confirm ramai yang tak suka minum susu... Antara sumber-sumber kalsium yang cute adalah:

1. Ulam atau dalam bahasa omputihnya Malay salad. Kurangkan makan spinach or bayam sebab ianya mengandungi oxalate, so it can prevent the calcium absorption dalam badan. 
2. Buah betik ataupun papaya.
3. Segala macam jenis kekacang or we called nuts and beans.
4. Keju or cheese. yang ni pun salah satu favourite aku. tapi kat malaysia macam tak banyak pilihan cheese.. mungkin sebab bukan makanan ruji kita..
5. Yogurt pun nice gak... Lebih elok yogurt yang asli la... Pure Yogurt consist a lot of beneficial value. Next-next entry nanti aku cita pasal kebaikan Pure Yougurt.
6. Dedahkan diri pada matahari pagi sebab morning sunlight mengeluarkan Vitamin D. Fyi, the absorption of calcium is good when there is enough Vitamin D in our body.  

Aku student Biology. Aku sangat suka kongsi tips-tips kesihatan yang aku tahu... Manusia sekarang terlalu menjaga luaran sedangkan dalaman mereka terlepas pandang. We need to take care of our body systems, organs, tissues and all cells in it. They are much more important dari pandangan luaran yang kita nampak ni. If sihat dalaman, automatically luaran juga akan nampak sihat. Jagalah kesihatan tubuh badan kita.

***p/s: tengah buat assignment berkenaan algae... you know algae? Lumut yang ada kat longkang-longkang, tepi parit, dalam toilet... Terlalu banyak benefits algae dalam kehidupan kita. Nampak algae macam kotor tapi kebaikannya juga tetap a lot! (amek ko english berkecamuk) 



4 comments:

cik zaza said...

wow.. seriously this is an informative entry.haha..
anyway, i never hated milk as u did.. aku lebih suka minum susu dr air lain.biaselah since aku ni bertulang so i really need milk, aite? utk memastikan tulang aku sihat n memberatkn tulangku so bila kena tiup angin pun tak melayang. eh yeke? HAHA

izzati said...

kesian giler leh melayang bila ditiup angin. minum la weight gain! hahahahaha... tp weight gain tu mcm x brfungsi jer... aku ada 1 cara nak naikkan berat badan. bende ni aku sendiri yang alami. time tu berat aku dari 42 trus naik 50. aku sendiri terkejut. selama 5 hari berturut-turut aku cekik maggi semata-mata malas nk pegi fudkot utk bli mknn. dlm masa 5 hr berat badan aku naik smpai 8 kilo... unbelievable kan???

cik zaza said...

woahh! yeke? tapi babe, aku kurang la dengan megi ni. sobbs.. mungkin dah terlalu banyak makan megi sampai naik muak.haha.. weight gain aku dah penah try masa kat matrik memang agak berhasil jugaklah tapi bila aku stop berat badan aku turun balik. masaklah weyhh nak kena sediakan 100 setiap bulan untuk weight gain tu. huhu.. dulu pun beli kongsi2 dgn rumet aku kat matrik.

izzati said...

ahhahahaha....comel gler men kongsi2. brsyukur je la wei ngan ape yg ade. xpayah nk ubah pape