Thursday, 29 March 2012

Asid

Hello peps!
Tajuk entry macam tak menarik langsung, kan? Of course la... Bab fakta yang mengantukkan otak, menidurkan mata siapa yang berminat nak baca... 
*Ada aku kesah?*

Asid merupakan salah satu bahan kimia yang mempunyai rasa masam bila kita rasa guna lidah. Kalau rasa guna tangan aku tak tahulah perisa apa yang akan kuar tapi yang pastinya akan terkakis tangan kau kalau concentration asid tu tinggi. Nice~

Aku suka gila makanan yang masam-masam macam asam yang selalu kita beli murah-murah kat pasar malam tu. Tapi bila aku tahu yang asam-asam tu semua bukan makanan yang elok, aku pun stop lah makan selalu. In case mengidam macam ibu mengandung je aku akan cari bende alah tu. 

Actually, setiap makanan yang kita makan sekarang ni pun mengandungi asid. Inilah salah satu sebabnya kenapa aku stop terus makan asam-asam tu semua even asam dan zati mohd umpama aur dengan tebing, umpama isi dengan kuku, umpama kerbau dicucuk hidung, eh? 

So, beta ada la beberapa langkah nak kongsikan dengan rakyat jelata sekalian tentang pemakanan yang boleh kita ambil instead of kita mencekik makanan lain yang kita tak perasan ada asid dalam makanan tu walaupun kita confirm yang makanan tu dah cukup bersih, suci dan murni. (Baca dalam satu nafas,ok)

1. Makan yogurt. Lagi bagus kalau dapat pure yogurt. Kita boleh jumpa yogurt ni kat Giant, Carefour, Mydin, etc. Lecturer aku cakap yogurt ni bagus untuk kesihatan dalaman kita. Oleh kerana ianya bersifat alkali maka bende alah ni bagus untuk meneutralkan balik internal condition of our body. 

Menggiurkan... Thanks en. gugel...


2. Minumlah air kelapa muda sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Selain daripada membalancekan pH dalam badan, air kelapa muda juga mampu menurunkan suhu badan yang panas dan meneutralkan racun-racun yang terdapat dalam badan.

If anda semua ke Melaka, jangan lupa singgah coconut shake kat Klebang, Melaka. hehe...

3. Sesiapa yang bijaksana memasak tu, jangan overcook makanan tu tau. Pesan kat ibu-ibu bapak-bapak, ye. Sebab bila kita overcook makanan tu, secara amnya khasiat makanan tu berkurang dan secara khususnya makanan tu jadi berasid. Lebih baik makanan tu direbus daripada dimasak guna minyak dan kuali yang bontotnya hitam...hahaha

4. Yang ni the most important thing. Jangan guna minyak yang sama berkali-kali. Please la people... Even kau nak jimat pun, jangan lah jadi bakhil sangat. Minyak yang di recycle banyak kali tu adalah carcinogenic. As we know, carcinogen merupakan salah satu agen kanser. Kau nak kena kanser ke? Memang tak la kan...

Itu je aku nak kongsikan pada malam Jumaat yang indah ini. Selamat beramal. Jagalah kesihatan badan, dalaman dan luaran. Kesihatan itu satu anugerah, maka hargailah ia. 

*Jangan lupa baca yaasin...

Tuesday, 27 March 2012

Tuu diah...

~PenuH itu KosOng... KosOng itu PenuH~

Inilah realiti kehidupan.


Tuesday, 20 March 2012

selamat tinggal...

Aku bukan berlagak aku hebat dalam segalanya...
Aku hanya membantu apa yang aku terdaya...
Aku hanya membetulkan apa yang aku nampak tak kena...
Dan andainya telinga kau tak mampu untuk menampung kata-kataku itu, luahkanlah...buangkanlah ia jauh-jauh.... Sejauh yang kau mampu...
Mungkin akal dan hati kau tak mampu untuk menghadam segalanya...
Maaf, sayang...
Aku rasa cukup sampai di sini sahaja aku mengharungi bahtera ini bersama kau...
Diwaktu kemuncak nanti, aku tetap bersama kau...
Melihat kau dari kejauhan...
Bertepuk sorak untuk kebanggaan kau...
Semoga kau dapat buktikan yang kau mampu berjaya dengan keegoan kau yang sirna...
Aku lelah disini untuk memperbetulkan segalanya...
Selamat tinggal sayang-sayangku...

Monday, 19 March 2012

Jodoh pilihan Allah


Mengalir airmata dengar hadith ni... Mungkin aku bukanlah wanita yang sempurna segalanya. Namun aku tetap berusaha ke arah itu. Amin ya Rabb...

*pagi2 buta melayan perasaan.
**kak Heliza Helmi sangat cantik dalam video ni, kan...really adore her!

Sunday, 11 March 2012

I love anonymous

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarokatuh.....

so far organisma hidup yang datang ke blog aku semakin meningkat dari sehari ke sehari walaupun follower aku tetap tak berganjak. It's ok.. I love the way you are... Encik Stalker... 

paling terbaik organisma hidup ni yang tinggalkan komen membina lagi mantap as anonymous bermulut JALANG. tapi ada je yang anonymous bermulut BAIK... thanks a lot!

Aku terima segala komen yang bernas lagi mantap, valid dan thabit daripada anda. Aku ni kan open minded in all sorts of things. Kutukan dan hinaan lagilah aku nak baca & nak dengar daripada insan yang bergelar anonymous ni...

kbai...

salam sayang yang paling terindah dari aku...

p/s: pasni jangan segan silu untuk meninggalkan komen anda ke blog saya... 

Tuesday, 6 March 2012

Desperate Red~

Wah....title nak gempak macam 'Desperate Housewife' kan... ihikkk!

Sejak kebelakangan ini, senang cerita sejak aku masuk UPM, keinginan aku terhadap barang-barang yang red in colour in sangat memuncak.. boleh dikatakan berada pada tahap klimaks dah ni....

Actually, aku tak perasan pun benda ni terjadi pada aku tapi after aku beli selimut warna merah kat IKEA pada Sabtu lepas, baru la aku perasan yang barang-barang aku kebanyakannya warna merah. Yess! Aku memang minat merah rupanya...

Jom kita pakat ramai-ramai kumpul accessories ikut warna kesukaan kita... Hobi yang sihat, you know. (sihat apenya kalau nampak kemeja merah, blaus merah, tshirt merah, singlet merah, kasut merah, beg merah, semua nak beli! Tapi biarlah berpatutan.)

And beside warna merah, aku sekarang tengah menggila novel Siti Rozmizah. Ala...penulis novel Andai Itu Takdirnya tu... yang semua orang menangis sakan bila baca... Sentap!

Aku nak buat koleksi novel hasil penulisan Siti Rosmizah... Best wo novel dia. Kadang-kadang gila sebab gelak sorang-sorang, kadang-kadang nangis sampai bengkak mata. Kadang-kadang baran sorang-sorang. Sadis betul...

Pada aku tak salah pun kita nak beli novel cintan-cintun ni. Sebabnya, melalui cerita-cerita macam ni lah kadang-kadang mampu membentuk nilai-nilai murni dalam diri kita. Beside, kita sepatutnya support penulis-penulis novel di Malaysia yang menulis novel dengan menggunakan bahasa ibunda kita. Ini tak, yang aku nampak kebanyakan students sekarang beli novel-novel mat salleh leleh...

Kalau aku tanya kenapa tak beli novel Melayu? Alasan lapuk dieorang akan bagi, tak minat dengan cerita-cerita cinta (padahal ko dengan balak ko tengah bercinta ni. Bodoh!)
Sebenarnya dalam hati kau, "Ape barang bace novel Melayu. Tak style langsung!" At least kalau kau duduk tunggu KTM, kau boleh berlagak kan dengan novel BI kau tu... then orang akan tengok, "wo~ gempak giler minah tu baca novel omputih!" hahahaha...bangang!

Ok bai!