Friday, 25 May 2012

Cik Joyah jaga badan!

hmm... lama beno aku x hapdate belog... bukan ape.. alasan paling utama adalah tak ada idea nak tulis ape... alasan kedua sebab aku tak ade masa... twitter pun aku jarang bukak dah...yang aku rajin bukak facebook & en.google je... sory tau twitter n belog.. 
Kaki aku sakit! Sakit yang teramat sangat gara-gara kekejangan yang amat dahsyat kerana menari tak ingat dunia... Kau tahu aku menari lagu ape? Untuk pertama kalinye aku menari lagu korea... k-pop u'ollsss!!!!!!! aku pun tak sangke wei... menari sambil mengajar pulak tu.. ades~ over tau! macam aku ni gadis hot yang tak akan bagi peluang untuk orang lain jadi diva... menyampah pulak bile fikir balek... mungkin ini kali terakhir aku menari kot. Cukup-cukup lah tu... Umur makin lama makin meningkat. Aku rasa aku tak patut menari lagi sebenarnya... Tapi disebabkan atas permintaan, aku harungi jua. acecece... ayat macam dalam novel Siti Rosmizah... dangggg!
Now, tidur tak cukup... Minum air sejuk tak puas... Reject makanan pedas... adui... u know betapa sukarnya hidup bila terpaksa buat perkara yang aku tak suka... Aku suka tidur, aku suka minum air sejuk, aku suka makan makanan pedas...tapi tak dapat buat sume tu dgn aman dan makmur...sadis, kan???

Tadi ade sorang adik ayam (aku xsuka panggilan anak ayam) aku tanya, "kenapa perut kak zati tak buncit?" alamak... aku nak jawab ape? Sebab aku bukannye jenis jaga badan punya orang... Tapi untuk menutup kecelaruan yang melanda aku pun jawab la...

1. setiap hari aku wajibkan diri aku untuk minum jus buah terutamanya carrot sebab aku kan rabun so aku minum air Carrot 0 tanpa susu tu dengan harapan saiz badan aku maintain, mata aku pulih, kulit aku pun ok... tp buat masa ni aku pasan badan aku je ok... kulit tetap gitu gak... mata tu aku tak berapa nak pasti sebab hrtu bila aku cek mata, orang tu kate power mate aku dh kurang tapi aku macam tak berapa nak percaya... so mungkin berkesan la jugak kot.... hahaha
2. Walaupun aku suka air sejuk, aku kawal jugak tekak aku daripada selalu minum air sejuk. Kalau aku beli air kat tepi jalan tu, aku akan cakap yang aku tak nak ais... Kalau siang hari aku dah minum ais, malam tu wajib aku minum air suam... 
3. Minum air putih banyak-banyak supaya kita kerap buang air, toksin dalam badan pun akan tersingkir...
4. Dari segi pemakanan pulak setiap hari aku wajibkan diri aku untuk makan nasi... Kadang-kadang aku tak sempat nak makan tau so time dinner aku wajibkan diri aku untuk makan nasi.. kalau time lunch aku dah makan nasi, dinner aku akan makan makanan lain, bukan nasi... Cam tu je la kitarannya...

Aku tak rasa cara aku ni betul sebab aku tak bersukan... Tapi setiap hari aku tetapkan diri aku untuk kuarkan peluh tak kesahlah melompat-lompat dalam bilik ke, basuh baju sidai baju ke, menyanyi sampai berpeluh ke,jalan laju-laju ke, whatsoever la kan... Wajib keluar peluh! 

Sekian, jaga lah badan untuk diri sendiri~

No comments: