Sunday, 10 June 2012

Insan itu manusia...

Opkos insan itu manusia.. opsss sory.. Assalamualaikum and salam bahagia peps! Asyik nak membebel je sampai terlupa nak greet korang, kan? Sorry, my bad... Oh, my english! hehe...

Ada la sorang insan yang bergelar hamba Allah ni, (amboiii tak ada intro. terus masuk kepada isi penting) kemain masyukk mulut dia cakap orang lain... orang tu macam tu, orang tu macam ni... Kalau kat blog dia, ayat kemain puitis mengata orang. Pergh! Mahu membara hati kau terbakar baca post dia... Dia seolah-olah bercerita tentang kau dalam keadaan yang sangat sinis dan berbaur perli... Boleh kau tak nak menyampah dengan dia? Huh! Geram...memang geram...

Apa yang aku peliknya, dia selalu je cakap2 tentang keburukan orang tapi dia tak nampak serba sedikit keburukan yang dia umpat tu, terjadi dalam hidup dia.. Dia duk mengumpat hal orang lain, awek2 dia sendiri tak bertudung... Bila tak bertudung, means tak jalankan perintah Allah.. Dah kira jahat lah tu kan? Lebih memilukan harini profile picture dia kat facebook menonjolkan gambar dia tak tutup aurat, pakai seluar pendek yang menunjukkan lututnya yang cantik. Auww... bukan geng2 kau jenis 'ustaz2' yang bermulut celupar ke? Pelik aku diaorang tak tegur kau letak profile picture cenggitu... cakap orang lain menyanyi menari tu berdosa, ahli neraka tapi kau pakai seluar pendek, tak tutup aurat tak apa pulak kan? Sekarang ni, skandal kau yang terhangat jugak seorang penari yang free hair.. So? Kau tetap nak teruskan dengan kesejatian kau mengata hal orang lain? Ketuk kepala, tanya akal. 

Kau patut sedar. Semua orang dalam dunia ni buat salah tapi bukan dengan cara tu kau nak tauliah orang. Pada aku cara kau tak betul. Terlalu melampau sampai kau buat orang lain menyampah dengan cara kau tu. Kau cakap-cakap orang then when the time goes around, kau pulak yang buat benda tu. Eh? Macam bangang punya keje kan? Seolah-olah yang dia perli dalam ayat puitis blog dia tu adalah diri diri sendiri. 

Ingatlah... Hidup ini umpama roda. Kadang-kadang kau kat atas dan akan sampai masanya aku pulak kat atas! & aku akan pastikan yang aku tak kan turun.. Pergh! gerek beb! Keji sangat nak gerek-gerek. haha... Abes! 

Jangan asyik duk teropong keburukan orang lain je. Teropong jugak ke dalam diri kita. Peringatan untuk semua termasuklah diri ini~


2 comments:

emelyne said...

hehehe....gmbr teropong tu penting....:P n cantik! hehehe
*aku rase mcm tau je sape ni? hihi

izzati said...

jijah: memang insan2 dikalangan kita akan tahu siapa yang aku maksudkn ni..hehehe