Friday, 18 January 2013

Listen! Listen! Listen!

Assalamualaikum.. 

Wah! Aku berada di Malaysia hari ni. Kenapa bukan di Argentina?  Haha... Aku gelak jahat ni. 

Syukur... Aku hanya bersyukur pada Allah... kerana Dia pemberi nikmat. Bukan manusia, bukan pak Najib, bukan parti itu, bukan parti ini. heh!

Berkenaan dengan isu "LISTEN! LISTEN! LISTEN!". Mungkin melalui blog aku ni je aku mampu berbicara. Bukan penakut. Tapi melalui media ini saje la orang macam aku ni boleh luahkan segala yang terkandung di minda. Mana ade peluang lain, kan? Kalau berpeluang tapi mike ditarik jauh dari mulut, untuk apa bayang-bayang peluang tu diberi? 

Malaysia negara demokrasi! Tapi kenapa aku rasa pemerintahan Malaysia umpama diktator?
Rakyat bebas bersuara! Ha? Ape? Bebas bersuara? Yup! Bersuara dalam selimut sendiri.

"Jangan samakan Malaysia dengan negara lain yang mampu berikan pendidikan percuma kepada rakyatnya...."

hahahaha... Kalau macam tu, sewaktu menaikkan harga minyak, pihak anda juga jangan samakan isu harga minyak di Malaysia lebih rendah berbandingkan dengan negara-negara lain yang bukan pengeluar minyak ye. Rakyat Malaysia sekarang bukan bodoh!

Pada aku, kalau betul ingin tolong rakyat, kenapa PTPTN perlu ada interest? cukuplah  kalau nak bayar sikit servis perkhidmatan. Menurut perundangan Islam, kalau pinjam sesuatu, kita perlu pulangkan semula setimpal dengan apa yg dipinjam. Means kalau pinjam 5kg beras, pulangkn balik 5kg beras. Ini ada ke patut pinjam 5kg beras minta pulangan 7kg beras?

Negara Islam ke kalau macam ni? Dah la tak amalkan hudud, pinjam meminjam pun ade riba. Oh, Malaysiaku! Bala yang Allah turunkan semakin hari semakin bertambah. Tak sedar lagi ke wahai insan?

Tukar pulak topik berkenaan dengan respect to others. Sekali lagi buat aku tergelak. Wahai insan hebat Sharifah Zohra Jabeen... Anda bercakap soal hormat sedangkan anda sendiri tidak tunjukkan sifat seorang individu yang patut dihormati. Miss Bawani tu tak habis cakap lagi you dah potong, you tarik peluang seorang mahasiswa untuk bersuara. Mana bukti Malaysia mengamalkan hak kebebasan bersuara? Kalau you berada di tempat yang betul, jangan takut bila orang lain menyuarakan pendapat. Kenapa you cut apa yang Miss Bawani nak persoalkan? Takut soalan-soalan yang diutarakan nanti tak mampu untuk dijawab? Takut mahasiswa lain yang umpama lalang tu tersedar dari tiupan angin sepoi-sepoi bahasa  yang you tiupkan tu? Tepuk dada, tanya iman. Eh, sorry... I tak boleh minta you bertanya pada iman kerana you sendiri tidak bertudung.

Sekian dari seorang mahasiswa!

p/s: Nak main wayang, jangan main depan aku. Buat aku bertambah menyampah dan tak hormat ade lah. Oh, did I give them some respect? I did. Even I did not shake hand with them. huh! 

Friday, 11 January 2013

Tebiat terbuang~


Assalamualaikum

Untuk kesekian kalinya aku buang tebiat lagi. Tau ape? Aku beli novel islamik u’ollsss.. Aku pun terkezuttt dengan perubahan drastik aku ni. Selama ni aku tak terfikir pun akan terminat kat Fatimah Syarha. Just dengar dari mulut2 member tentang hebatnya wanita manis bertudung labuh tu. Sampailah satu hari, aku ternampak muka beliau kat facebook. Sangat sejuk mata memandang. Ada sinar kebahagiaan dan ketenangan pada wajah itu. Tak hairanlah sekiranya ramai yang menjadikan beliau ikon dan idola. Pergh... ayat aku macam penulis Majalah Dara.

Semalam after merdeka daripada final exam, aku pun drive kereta ke Sunway Pyramid dengan tujuan nak pergi Daiso and cari present untuk my sweety birthday girl, kak fiza. Sepanjang perjalanan aku berfikir, hadiah apa yang sesuai untuk kak fiza? Lepas melantak Hawaiian Chicken daripada pizza hut, aku terus melancarkan misi untuk mencari hadiah besday kak fiza di kedai buku popular. Entah kenapa tiba-tiba kaki aku melangkah ke kedai buku waktu tu, padahal niat nak pergi Daiso ni. Then cari punya cari, aku terjumpa buku agama title: 290 Nasihat untuk Muslimah. Aku amik tanpa tengok kiri kanan. Haha. Bajet desperate. Buku tu sangat bagus buat muslimah yang imannya tak sekuat  para ulama', anbiya' dan yang sama waktu dengannya.


Aku teruskan pencarian kat novel-novel chenta karya Siti Rosmizah. But then, aku ternampak "Cinta High Class" hasil penulisan Fatimah Syarha. Aku ni berkeyakinan tinggi tau. Tanpa tengok kiri kanan, terus amik novel tu dan terlupa pasal novel Siti Rosmizah. Maaf puan, next time after dapat vaucer buku 1 Malaysia, saya beli novel puan pulak ye... hehe. Terlupa dalam tak sengaja kerana terpukau dengan Fatimah Syarha. Terus bayar dan balik dalam keadaan terkejar-kejar sebab takut terlambat nak pergi ngajar ngaji. 


The end...

Monday, 7 January 2013

Pergilah Merpati~

"Pergilah kamu wahai merpati..tanpa memberi harapan lagi... 
Biarlah aku tetap disini, bersama Cinta dan Harapan Illahi... 
Aku rela melepaskanmu untuk hidup yang sementara ini... 
Jika memang benar namamu terpahat dalam suratan takdir kita, kau pasti akan kembali kepadaku suatu masa nanti... 
Pergilah....
Aku Rela kau pergi...."

Setelah menghitung kira hari demi hari, hati aku kuat untuk melepaskan kau pergi. Demi kebahagiaan kita bersama. Selamat tinggal kenangan. Selamat tinggal